Σελίδες

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Βελτιώστε το Turbo αυτοκίνητό σας



Αν τα άλογα του ήδη υπερτροφοδοτούμενου αυτοκινήτου σας δε σας φτάνουν, έχετε μια σειρά επιλογών για να τα αυξήσετε εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα. Αν πάλι θέλετε πολλά άλογα, τότε ξεχάστε όλα τα παραπάνω, συνυπολογίζοντας και πολύ περισσότερα λεφτά…
Tα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Διάφοροι κατασκευαστές, γνωρίζοντας την απήχηση που έχουν τέτοιου είδους αυτοκίνητα, ειδικά στους νέους, εφοδιάζουν τις κορυφαίες εκδόσεις των μικρών τους με υπερτροφοδότες. Άλλωστε, είναι γνωστή η θεωρία, ότι το turbo είναι υποκατάστατο των κυβικών…

Τι είναι το Turbo και πώς δουλεύει;
Ο στροβιλοσυμπιεστής καυσαερίων εκμεταλλεύεται τη διαστολή και την κινητική ενέργεια των καυσαερίων και τις χρησιμοποιεί για τη συμπίεση του αέρα στην εισαγωγή. Έτσι, ο θάλαμος καύσης δέχεται μεγαλύτερη ποσότητα αέρα (άρα και περισσότερη μάζα) και, σε συνδυασμό με την περισσότερη βενζίνη που διοχετεύουν τα μπεκ, έχουμε περισσότερο καύσιμο μείγμα (υπερπλήρωση). Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της ιπποδύναμης.
Τι έχουν τα turbo, που δεν έχουν τα ατμοσφαιρικά;
Τουρμπίνα
To νούμερο 1 συστατικό που έχουν τα υπερτροφοδοτούμενα κινητήρια σύνολα, είναι η τουρμπίνα, το γνωστό μας "σαλιγκάρι". Εκείνο διαθέτει στο εσωτερικό της μέρος δύο φτερωτές (μία εισαγωγής και μία εξαγωγής), οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός άξονα. Τα καυσαέρια οδηγούνται απευθείας στη μία, προκαλώντας την περιστροφή της, ενώ η άλλη φτερωτή (συμπιεστής) περιστρέφεται και εκείνη, αυξάνοντας τη ροή του αέρα που κατευθύνεται στην εισαγωγή.

Ιntercooler
Ο εισερχόμενος στο θάλαμο καύσης αέρας αναπτύσσει μεγάλες θερμοκρασίες, λόγω της συμπίεσής του. Επειδή όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία του αέρα, τόσο μικρότερη είναι η πυκνότητά του, οι κατασκευαστές δημιούργησαν τους εναλλάκτες θερμότητας που ψύχουν τον αέρα ή αλλιώς "Intercooler". Το intercooler τοποθετείται ανάμεσα στην τουρμπίνα και στην εισαγωγή αέρα, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αερόψυκτο, ενώ σε ειδικές κατασκευές χρησιμοποιούνται υδρόψυκτα intercooler.
Τα βασικά στάδια βελτίωσης του turbo κινητήρα
Ορισμένοι βελτιωτικοί οίκοι διαμορφώνουν τα δικά τους κιτ αύξησης βελτίωσης (με αλλαγή περισσότερων εξαρτημάτων), με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται αρκετά σε σχέση με αυτές που σας παραθέτουμε, αλλά και η απόδοση.

To "ψιλομαμά"…
Αν το κύριο μέλημα είναι να αυξήσουμε ελαφρώς την απόδοση, αλλά κυρίως την απόκριση του κινητήρα, μπορούμε να κάνουμε αρκετά βήματα με σκοπό τη βελτίωση της καύσης. Αρχικά αντικαθιστούμε το εργοστασιακό φίλτρο αέρα με άλλο πιο "ελεύθερο", το οποίο θα διοχετεύει περισσότερο αέρα στην εισαγωγή. Αυτή η λύση ωστόσο προϋποθέτει, ότι το air flow meter θα τοποθετηθεί στο νέο φίλτρο (οπότε προτιμήστε ειδικό κιτ, που ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας). Από κει και πέρα, μπορούμε να αλλάξουμε και ένα τελικό εξάτμισης για καλύτερη απαγωγή των καυσαερίων .
(+): Καμία παρέμβαση στα "εντόσθια" του κινητήρα, καλύτερη απόκριση
(-): Κερδίζουμε λίγα άλογα σε σχέση με τα χρήματα που δαπανήσαμε, ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση
Ποσοστό αύξησης ιπποδύναμης: Καλύτερη απόκριση και στην καλύτερη περίπτωση αύξηση της απόδοσης έως 5%.
Κόστος από: 400 ευρώ περίπου

Το "γαργάλημα"
Aν έχουμε κάνει όλα τα παραπάνω και θέλουμε επιπλέον ίππους, προσθέτουμε ένα κιτ εξάτμισης πιο ελεύθερο του εργοστασιακού (από το down pipe μέχρι πίσω). Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούμε απαραίτητα και επαναπρογραμματισμό του εγκεφάλου, ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερο καύσιμο στις υψηλές στροφές λειτουργίας του κινητήρα (πλούσιο μείγμα), αλλά και για να μην έχουμε φαινόμενα προανάφλεξης (πυράκια). Ο εγκέφαλος πάλι διατηρεί την πίεση (η οποία ανεβαίνει με την αλλαγή της εξάτμισης) σε συνετά επίπεδα. Αυτή η τεχνική ονομάζεται και Φ.Π.Ε. (Φίλτρο - Πρόγραμμα - Εξάτμιση).
(+): Αξιόπιστη και δοκιμασμένη λύση, δεν κλαις τα λεφτά σου
(-): Λίγα άλογα σε σχέση με το κόστος, πιο αυξημένη κατανάλωση
Ποσοστό αύξησης απόδοσης: 10-15%
Κόστος από: +600 ευρώ περίπου από το προηγούμενο στάδιο

Το "πειραγμένο"
Μετά το "γαργάλημα", έχουμε επιπλέον τοποθέτηση χειροποίητης πολλαπλής εξαγωγής (χταπόδι) και αντικατάσταση του εργοστασιακού καταλύτη με αγωνιστικό (κεραμικό ή μεταλλικό), ροϊκή εξέλιξη στο καπάκι του κινητήρα, αντικατάσταση της εργοστασιακής τουρμπίνας και του intercooler με μεγαλύτερα, κολάρα σιλικόνης, παράλληλο εγκέφαλο (ο οποίος ενδεχομένως θα εφαρμόζει και ένα μπεκ επιπλέον για παροχή μεγαλύτερης ποσότητας βενζίνης), ενώ, τέλος, ένας boost controller θα μας επιτρέψει να ανεβάσουμε ελαφρώς την πίεση. Συνήθως, σε αυτό το στάδιο και ανάλογα με τις απαιτήσεις για πίεση, απαιτείται αντικατάσταση εμβόλων με σφυρήλατα, ώστε να αντέξουν τα επιπλέον φορτία.
(+): Ικανοποιητική αύξηση της ισχύος και της ροπής, απόδοση σε μεσαίες και υψηλές στροφές
(-): Αμφίβολη αξιοπιστία αν δεν είναι μελετημένη η εφαρμογή, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κατανάλωσης, υπομονή - αναμονή
Ποσοστό αύξησης ιπποδύναμης: 30-70%
Κόστος από: +3.000 ευρώ περίπου από το προηγούμενο στάδιο

Το "τούμπανο"
Από το στάδιο του πειράγματος και εφ' όσον έχουν γίνει όλα, αντικαθιστούμε τις φλάντζες της κεφαλής με μεταλλικές για χαμηλότερη συμπίεση, τις βαλβίδες, τις μπιέλες, τους εκκεντροφόρους, καθώς και τις βίδες κεφαλής με πιο ανθεκτικές, ενώ αλλάζουμε τα εργοστασιακά μπεκ με μεγαλύτερα. Όπως και το προηγούμενο στάδιο, αυτό απαιτεί σφυρήλατα έμβολα. Το προηγούμενο στάδιο, σε συνδυασμό με αυτό, μας επιτρέπει την αύξηση της πίεσης σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα. Έχετε υπ' όψιν σας, ότι μια τέτοια μετατροπή αλλάζει όλο το χαρακτήρα του αυτοκινήτου και αναγκαστικά θα πρέπει να δώσετε και άλλα χρήματα για φρένα, αναρτήσεις, λάστιχα κ.λ.π.. Πάντως, πλέον θα μιλάτε για άλλο αυτοκίνητο…
(+): Τρομερή αύξηση απόδοσης και ροπής
(-): Αλλοίωση του χαρακτήρα του αυτοκινήτου
Ποσοστό αύξησης απόδοσης: 80-150%
Κόστος από: +2.000 ευρώ περίπου από το προηγούμενο στάδιο
Τips
• Επιλέξτε προσεκτικά τα φίλτρα αέρος που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα στο αυτοκίνητό σας και να μην το φιμώσουν.
• Όσο μεγαλύτερη είναι η τουρμπίνα, τόσο πιο μεγάλη είναι η υστέρηση σε χαμηλές στροφές και το αντίστροφο. Αν θέλετε δύναμη στις μεσαίες και υψηλές στροφές, η μεγάλη τουρμπίνα είναι μονόδρομος.
• Όσο πιο μακριά βρίσκεται η τουρμπίνα με το intercooler, τόσο μεγαλύτερο turbo lag παρουσιάζεται.
• Τα turbo αυτοκίνητα χρειάζονται καλή βενζίνη και συνθετικά λάδια.
• Αν "τσιμπάει" λαδάκι το turbo, οφείλεται στο κακό ζέσταμα και σβήσιμο του κινητήρα.
• Τα οργανάκια ελέγχου της πίεσης, της θερμοκρασίας, της πίεσης του λαδιού και -στα "πειραγμένα"- του λόγου αέρα βενζίνης είναι απαραίτητα.
• Τα light pressure αυτοκίνητα χρησιμοποιούν μικρές τουρμπίνες, με την πίεση να μην ξεπερνά τα 0,3-0,5 bar.
• Για πιέσεις άνω των 1,2 bar (σταθερή πίεση), τα περισσότερα αυτοκίνητα απαιτούν σφυρήλατα έμβολα.
• Η σκάστρα δεν αποτελεί "εφετζίδικο" -και μόνο- συστατικό, αφού είναι υπεύθυνη και για τη σωστή λειτουργία της τουρμπίνας.


1 σχόλιο:

  1. τι ακριβως εννοειται παρανοικο; εγω ας πουμε εχω ενα σεατ και ηθελα να αλλαξω ανταλλακτικα, πηγα λοιπον εδω www.onparts.gr και μου τα εξηγησαν ολα μα ολα. το καθε τι που παει και τι κανει

    ΑπάντησηΔιαγραφή